Rabu, 12 Mei 2010

TUTORIAL EXCEL FORMULA - MENGASINGKAN NOMBOR KE DALAM CELL

Dalam artikel ni membabitkan beberapa formula seperti =IF(), =COUNT(), =MID(), =VALUE(), =OR() & =FIXED(), semata² aku nak pastikan angka 0 ditunjukkan mengikut yang sepatutnya. Sebelum ni aku ada cuba asingkan sebagai contoh nombor 101 menggunakan formula =MID(). Walaupun berjaya tetapi itu cuma berkesan sekiranya setiap angka tersebut disusun dari kiri ke kanan.



Tapi bila kita nak asingkan nombor tersebut dari ke kanan ke kiri, itu yang memeningkan kepala aku. Dengan formula =MID() sahaja, memang tak menjadi. Angka 0 di cell lain ada yang blank dan ada yang tunjukkan angka 0 tu tapi tak sesuai. Contohnya 101 bila diasingkan dari kanan ke kiri akan jadi 0 1 1. Huhu..

Sehingga akhirnya aku berjaya selesaikan masalah ni dengan menggunakan beberapa formula(yang aku harapkan dapat lebih dipermudahkan lagi nanti). Dan angka 101 tu akan tunjukkan dalam setiap cell mengikut tepat apa yang sepatutnya. Harap korang dapat memahami apa yang aku tunjukkan kat bawah. Maaf sekiranya bahasa dan penerangan aku tunggang langgang.

1] Cell² di kolum A11 - A14 adalah nombor² yang hendak dimasukkan.(input).


2] Di kolum N(N5 - N8) pula, nombor² yg kita masukkan di kolum A(A11 - A14) telah diubah kepada format teks sebab formula =MID() hanya berkesan untuk format teks sahaja. Format lain pun boleh tapi untuk kes ni, kita kena ubah format nombor kepada teks. Kalau tak silap tak berapa sesuai sebab kalau korang guna format general atau nombor biasanya angka 0 takkan muncul atau cell blank.

So dalam cell N5 - N8 korang masukkan formula beriku:-
  • Cell N5: =IF(A11=0,"",FIXED(TEXT(A11/100000,"GENERAL"),5,0))
  • Cell N6: =IF(A12=0,"",FIXED(TEXT(A12/100000,"GENERAL"),5,0))
  • Cell N7: =IF(A13=0,"",FIXED(TEXT(A13/100000,"GENERAL"),5,0))
  • Cell N8: =IF(A14=0,"",FIXED(TEXT(A14/100000,"GENERAL"),5,0))
3] Nombor tu plak kena asingkan dulu untuk mengenalpasti berapa angka yang ada dalam nombor tu yang akan ditunjukkan di kolum T(di langkah 4).

Dan masukkan formula² berikut
      Baris ke 5
  • O5 =VALUE(MID(A11,$O$4,1))
  • P5 =VALUE(MID($A$11,P$4,1))
  • Q5 =VALUE(MID($A$11,Q$4,1))
  • R5 =VALUE(MID($A$11,R$4,1))
  • S5 =VALUE(MID($A$11,S$4,1))

      Baris ke 6
  • O6 =VALUE(MID(A12,$O$4,1))
  • P6 =VALUE(MID($A$12,P$4,1))
  • Q6 =VALUE(MID($A$12,Q$4,1))
  • R6 =VALUE(MID($A$12,R$4,1))
  • S6 =VALUE(MID($A$12,S$4,1))
      Baris ke 7
  • O7 =VALUE(MID(A13,$O$4,1))
  • P7 =VALUE(MID($A$13,P$4,1))
  • Q7 =VALUE(MID($A$13,Q$4,1))
  • R7 =VALUE(MID($A$13,R$4,1))
  • S7 =VALUE(MID($A$13,S$4,1))
      
      Baris ke 8
  • O8 =VALUE(MID(A14,$O$4,1))
  • P8 =VALUE(MID($A$14,P$4,1))
  • Q8 =VALUE(MID($A$14,Q$4,1))
  • R8 =VALUE(MID($A$14,R$4,1))
  • S8 =VALUE(MID($A$14,S$4,1))


4] Hasilnya di kolum T(T5 - T8), setiap nombor akan dinyatakan berapa jumlah angka(yg ada nilai). #VALUE! tu abaikan jer..memang dia akan tunjukkan benda tu bila takder nilai. Formula yang akan korang masukkan nanti kat kolum T ni takkan kira perkataan #VALUE! tu..don't worry..
Untuk itu korang kena la masukkan formula² berikut:-
  • T5 =IF(A11=0,"",COUNT(O5:S5))
  • T6 =IF(A12=0,"",COUNT(O6:S6))
  • T7 =IF(A13=0,"",COUNT(O7:S7))
  • T8 =IF(A14=0,"",COUNT(O8:S8))


5] Akhir sekali korang masukkan plak dalam setiap cell formula² kat bawah nih:-
Dari cell O11 - S11
  • =IF(OR(T5=5,T5=6),MID(N5,3,1),"")
  • =IF(OR(T5=4,T5=5),MID(N5,4,1),"")
  • =IF(OR(T5=3,T5=4,T5=5),MID(N5,5,1),"")
  • =IF(OR(T5=2,T5=3,T5=4,T5=5),MID(N5,6,1),"")
  • =MID(N5,7,1)
Dari cell O12 - S12
  • =IF(OR(T6=5,T6=6),MID(N6,3,1),"")
  • =IF(OR(T6=4,T6=5),MID(N6,4,1),"")
  • =IF(OR(T6=3,T6=4,T6=5),MID(N6,5,1),"")
  • =IF(OR(T6=2,T6=3,T6=4,T6=5),MID(N6,6,1),"")
  • =MID(N6,7,1)
Dari cell O13 - S13
  • =IF(OR(T7=5,T7=6),MID(N7,3,1),"")
  • =IF(OR(T7=4,T7=5),MID(N7,4,1),"")
  • =IF(OR(T7=3,T7=4,T7=5),MID(N7,5,1),"")
  • =IF(OR(T7=2,T7=3,T7=4,T7=5),MID(N7,6,1),"")
  • =MID(N7,7,1)
Dari cell O14 - S14
  • =IF(OR(T8=5,T8=6),MID(N8,3,1),"")
  • =IF(OR(T8=4,T8=5),MID(N8,4,1),"")
  • =IF(OR(T8=3,T8=4,T8=5),MID(N8,5,1),"")
  • =IF(OR(T8=2,T8=3,T8=4,T8=5),MID(N8,6,1),"")
  • =MID(N8,7,1)

Ok, sekarang dah siap. Korang boleh cuba sendiri. Nak download fail yg asal ada kat link berikut:-


1 ulasan:

Khairul Nizam bin Morsidy berkata...

sebarang kelemahan harap korang boleh perbetulkan.

Senarai Lain² Blog/Web